از سالگرد استقلال ازبکستان تا سالگرد جنگ هند و پاکستان


به گزارش ایرنا، تاریخ همواره سرنخ‌هایی را برای شناخت و درک بهتر آنچه امروز اتفاق می‌افتد در اختیارمان قرار می‌دهد. پیچ و خم‌های مسیر تاریخ با اتفاق‌های ریز و درشت در گذر زمان تغییر یافته و هر رخداد به نوعی در رقم زدن وضعیت ژئوپلیتیک حال حاضر تاثیرگذار بوده است. آسیا و اقیانوسیه که سهم قابل توجهی از وسعت این کره خاکی را به خود اختصاص داده، همانند دیگر نقاط دنیا تحولات مهم و تاثیرگذاری را از سر گذرانده است.

در این گزارش سعی داریم تا با شرحی از چندین رویداد تاریخی در بازه زم، ۳۱ اوت تا ۶ سپتامبر/ ۱۰ تا ۱۶ شهریور (هفته جاری)، سرنخ‌هایی را از چگونگی شکل‌گیری سیاست‌ها و جغرافیای امروز منطقه آسیا و اقیانوسیه در اختیار مخاطب قرار دهیم.

استقلال ازب،تان پس از فروپاشی شوروی

در آغاز سال ۱۹۲۰، آسیای مرکزی به طور کامل در دست روسیه بود و با وجود برخی مقاومت‌های اولیه در برابر بلشویک‌ها، ازب،تان و سایر منطقه آسیای مرکزی بخشی از اتحاد جماهیر شوروی شدند. در ۲۷ اکتبر ۱۹۲۴ (۵ آبان ۱۳۰۳) جمهوری سوسیالیستی شوروی ازب،تان ایجاد شد.

از سال ۱۹۴۱ تا ۱۹۴۵، در طول جنگ جه، دوم، یک میلیون و ۴۳۳ هزار و ۲۳۰ نفر از ازب،تان در ارتش سرخ علیه آلمان نازی جنگیدند درحالیکه تعدادی نیز در طرف آلمان ایستادند. نزدیک به ۲۶۳ هزار سرباز ازبک در میدان های جنگ جبهه شرقی کشته و بیش از ۳۲ هزار نفر در عملیات مفقود شدند.

در جریان جنگ شوروی و افغانستان، تعدادی از نیروهای ازبک در افغانستان جنگیدند که دست کم یک‌هزار و ۵۰۰ نفر جان خود را از دست دادند و هزاران نفر دیگر مجروح شدند.

از سالگرد استقلال ازب،تان تا سالگرد جنگ هند و پا،تان

در ۲۰ ژوئن ۱۹۹۰ (۳۰ ،داد ۱۳۶۹)، ازب،تان حاکمیت ،تی خود را اعلام کرد. پس از کودتای نافرجام در مسکو توسط تندروهای حزب کمونیست اتحاد جماهیر شوروی به منظور حفظ این نظام یکپارچه و مخالفت با طرح اصلاحات میخاییل گورباچوف، ازب،تان در ۳۱ اوت ۱۹۹۱ (۹ شهریور ۱۳۷۰) اعلام استقلال و روز یکم سپتامبر (۱۰ شهریور همان سال) را به ،وان روز ملی معرفی کرد.

اتحاد جماهیر شوروی در ۲۶ دسامبر (پنج دی) همان سال منحل شد. اسلام کریم اف که پیشتر دبیر اول حزب کمونیست ازب،تان از سال ۱۹۸۹ بود، در سال ۱۹۹۰ به ،وان رییس جمهوری سوسیالیستی شوروی ازب،تان انتخاب شد. پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱، او به ،وان رئیس جمهوری ازب،تان شروع به کار کرد.

کریموف این سمت را تا سپتامبر ۲۰۱۶ (شهریور ۱۳۹۵) در زمان مرگش بر عهده داشت. در ۱۴ دسامبر (۲۴ آذر) همان سال، شوکت میرضیایف نخست وزیر، جایگزین او شد. در ۶ نوامبر ۲۰۲۱ (۱۵ آبان ۱۴۰۰)، میرضیایف پس از ،ب پیروزی قاطع در انتخابات ریاست جمهوری، برای دومین دوره ریاست جمهوری خود سوگند یاد کرد.

عملیات گرند اسلم در جریان جنگ ۱۹۶۵ هند و پا،تان

عملیات گرند اسلم یک عملیات نظامی کلیدی در جنگ هند و پا،تان در سال ۱۹۶۵ بود. ارتش پا،تان در ماه سپتامبر ۱۹۶۵ آن را اجرایی کرد که شامل حمله به پل حیاتی «اخنور» در جامو و کشمیر هند بود. این پل نه تنها راه نجات کل یک لشکر پیاده نظام ارتش هند بود، بلکه می‌توانست برای تهدید شهر جامو که یک نقطه لجستیکی مهم برای نیروهای هندی بود، مورد استفاده قرار گیرد.

گرند اسلم ایده ایوب خان رییس جمهوری وقت پا،تان بود که برای به خطر انداختن کنترل جامو و کشمیر طراحی شده بود تا با اجتناب از یک جنگ همه گیر، هند را پای میز مذاکره بیاورد. این عملیات ابتدا با موفقیت همراه بود، اما زم، که ارتش هند جبهه جدیدی را در استان پنجاب پا،تان به منظور کاهش فشار در کشمیر باز کرد، به بن بست رسید. این امر پا،تان را مجبور کرد که گرند اسلم را کنار بگذارد و در پنجاب بجنگد، بنابراین عملیات با ش،ت به پایان رسید و اه، اعلام شده محقق نشد.

از سالگرد استقلال ازب،تان تا سالگرد جنگ هند و پا،تان

اسلام آباد عملیات گرند اسلم را همراه با عملیات جبل الطارق در ماه مه و پیش از شروع جنگ طراحی کرده بود. جنگ ۱۹۶۵ که به جنگ دوم کشمیر معروف است، پس از عملیات جبل الطارق پا،تان که برای نفوذ نیروها به جامو و کشمیر برای ایجاد شورش علیه حکومت هند طراحی شده بود، آغاز شد. پس از اعلام آتش‌بس از طریق قط،امه ۲۱۱ شورای امنیت به دنبال مداخله دیپلماتیک اتحاد جماهیر شوروی و ایالات متحده آمریکا و صدور اعلامیه تاشکند، خصومت بین دو کشور پایان یافت.

اولین پرتاب ماهواره کره شمالی

در ۳۱ اوت ۱۹۹۸ (۹ شهریور ۱۳۷۷) بر اساس گزارش‌ها کره شمالی ماهواره‌ای به نام «کوانگ‌میونگ‌سونگ» (K،myŏngsŏng-۱) به فضا پرتاب کرد. در حالیکه ،ت کره شمالی می‌گفت که پرتاب موفقیت آمیز بوده است، هیچ چیزی در مدار و حریم هوایی این کشور از این عملیات پرتاب ماهواره وجود نداشت. مقام‌های آمریکایی مدعی بودند که این ماهواره بر فراز اقیانوس آرام سقوط کرده است.

از سالگرد استقلال ازب،تان تا سالگرد جنگ هند و پا،تان

این اولین ماهواره‌ای بود که به ،وان بخشی از برنامه «کوانگ‌میونگ‌سونگ» به فضا پرتاب شد و اولین تلاش پیونگ یانگ برای پرتاب ماهواره به حساب می‌آمد. این موشک، چند روز قبل از پنجاهمین سالگرد استقلال کره شمالی از ژاپن، از زمین پرتاب «موسودان-ری» (در شرق کره شمالی) با استفاده از موشک «پاکتوسان» (Paektusan) پرتاب شد. چند روز بعد خبرگزاری مرکزی کره اعلام کرد که ماهواره با موفقیت در مدار زمین قرار گرفته است.

سازمان ملی فضایی چین در توسعه این ماهواره که شکل ۷۲ وجهی داشت و شبیه به «دونگ فانگ هونگ ۱» اولین ماهواره چینی بود، مشارکت داشت. جرم دقیق ماهواره نامشخص است چرا که ،ن‌ها از ۶ کیلوگرم تا ۱۷۰ کیلوگرم متغیر است.


منبع: https://www.irna.ir/news/85584546/%D8%A7%D8%B2-%D8%B3%D8%A7%D9%84%DA%AF%D8%B1%D8%AF-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D9%82%D9%84%D8%A7%D9%84-%D8%A7%D8%B2%D8%A8%DA%A9%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D8%AA%D8%A7-%D8%B3%D8%A7%D9%84%DA%AF%D8%B1%D8%AF-%D8%AC%D9%86%DA%AF-%D9%87%D9%86%D8%AF-%D9%88-%D9%BE%D8%A7%DA%A9%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86

منتشر شده در
دسته‌بندی شده در اخبار